Friday, September 14, 2007

Pocetak za rad sa bazama...

U prethodnom postu mogli ste da vidite primer kako može da se kreira lako
i brzo neka baza podataka. Mi cemo sad da nastavimo sa ovde sa bazom koju smo kreirali na nacin opisan u prethodnom postu, a kasnije cu vam pokazati kako možete da kreirate ovu istu bazu i u “hodu”.

Najpre da vidimo i neke osnovne pojmove.

Npr.


Šta je to baza podataka i cemu služi?

Baza podataka služi da skladišti željene podatke, da te podatke organizuje po tabelama, i da ih zatim jednostavno i brzo dostavi takozvanom 'klijentu' koji traži te podatke.


Kako se to dostavljaju ti podaci ‘klijentu’ i šta je to uopšte?

Dakle mi na jednoj strani imamo server (gde se cuvaju podaci) - i na drugoj strani klijent (kome se dostavljaju podaci).


Komunikacija izmedju klijenta i servera se odvija SQL jezikom tako sto klijent posalje query (upit) serveru - i server posalje klijentu odgovor - tj. zeljene informacije vezane za upit koji je dobio.


SQL se primenjuje skoro u svim programskim jezicima.

Znaci svrha baza podataka je da brzo i efikasno mogu da se skladiste podaci i da lako može da se radi sa njima.


Pa, dakle da pocenemo mi konacno nešto konkretno…


Korak 2 – Povezivanje baze podataka sa vašom web aplikacijom. :)




Pokrenite vas Delphi for PHP; kad se program otvori docekace vas prijatno razvojno okruženje, koje ce vam na samom pocetku ponuditi par opcija za pocetak rada; mi cemo izabrati opciju new, da bi pokrenuli wizard, (preko kog cemo da napravimo našu web aplikaciju (praznu za sad)) kada se wizard otvori, automatski ce vam ponuditi da kreirate novu aplikaciju, tj. obeležice vam opciju application za kreiranje nove PHP aplikacije, vi samo kliknite na OK i aplikacija ce biti kreirana.


Naravno bice kreirana prazna aplikacija jer još ništa nismo poceli da programiramo, a docekace vas prozor kao na slici ispod. Na njemu mozete da razlikujete nekoliko glavnih celina: project manager, object inspector, tool palete, deo za meni i toolbar a u sredisnjem delu ce biti otvoren deo za formu vaše web aplikacije koji cete moci da menjate iz pogleda na formu u deo za code (design and code view) jednostavnim klikom na jezicak ispod forme u zavisnosti od toga šta vam treba.



Dakle, da pocnemo nešto konkretnije sad



Da bi mogli da koristimo bazu podataka koju smo u prethodnom delu kreirali moracemo da je registrujemo prvo. To cemo da uradimo tako što cemo da odemo na deo project manager i pronadjemo jezicak Data Explorer i tu kliknemo. I dobicemo u tom delu prozorcic kao na slici pored. Uocicete deo Database i odmah u okviru database dela i MySQL;desnim klikom na MySQL iz menija Database dobicete opciju Registar Database preko koje cemo da registrujemo našu bazu podataka i stavimo parametre koje ce da koristi naša web aplikacija da bi pristupala bazi.



I evo nam novog dijaloga koji se stvorio nakon što smo izabrali opciju register database.


Šta ovde radimo?

Ovde mi unosimo ime za konekciju koju cemo da ostvarimo sa našom bazom podataka; ja sam stavio EXEMPLE jer se ipak radi o primeru.

Pošto mi sve ovo sad isprobavamo na našoj masini (localhost-u) u tom delu cemo da stavimo localhost, a vi kad odlucite da radite ovo sa bazom koja je na netu stavicete naravno vaš host name; port cemo ostaviti standardni a user name i password takodje ce biti prazni jer nista nismo stavili ni pri instalaciji wamp servera koji nam omogucuje da sve ovo testiramo na nasem kompjuteru,ove parametre, opet kažem ako koristite bazu koja je na internetu treba da unesete vaš user name i password da bi vam vas host dozvolio da pristupite bazi podataka. ;)


Naravno da ne zaboravimo da unesemo i ime baze koju smo malopre kreirali, ako se secate moja baza se zvala “MyDatabase” pa cu zato to i da unesem ovde sada. Kada smo uneli sve trazene podatke preostaje nam samo da kliknemo na OK i baza ce biti registrovana ;)


Sada, pretpostavljam da zelite da prikazete na formu podatke koje cete da imate smestene u bazu. Kako to uraditi? Veoma lako.



Samo kliknite na ime tabele koju ste kreirali, prevucite je na formu i pustite taster miša. :)

I Delphi for PHP ce automatski da kreira DBGrid (za prikaz podataka iz vaše (naše ?) baze), i Table, Database i Datasource componente koje nam omogucuju pristup i manipulaciju podacima u bazi. ;) Naravno sve ove komponente možete da postavite i podesite i rucno tako što cete ih pronaci u Data Access meniju sa Tool Palette, ali ja ipak mislim da je ovo mnogo lakši i brzi nacin sa prevlacenjem na formu



Sada kad ste ovo uradili možete da pokrenete aplikaciju klikom na taster RUN ili preko tastature na F9, ili preko menija Run->Run.
Aplikacija ce biti startovana u vašem web browseru, ali ce DBGrid koji ce biti prikazan biti prazan. Zašto? Zato što jos nemamo nikakve podatke u bazi da bi bili prikazani.

Mora da napunimo bazu podataka prvo nekim podacima…


U sledecem postu kako napuniti bazu nekim podacima.


To be continued...

No comments: